Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών

Το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών αρχικά προβλέπονταν από το άρθρο 9 του Π.Δ. 27/6-4/7/1932 (ΦΕΚ 212 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν.Δ. 515/1970 (ΦΕΚ 95 Α΄) και αφορούσε μισθωτούς που απασχολούνταν σε Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές μόνο επιχειρήσεις.
Με το άρθρο 13 του Ν. 3846/2010 ο νομοθέτης υποχρεώνει πλέον όλες τις επιχειρήσεις- εκμεταλλεύσεις και εργασίες-  εν γένει που πρέπει να τηρούν με τη μορφή ημερολογίου ή μηχανογραφημένων σελίδων, που φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης και την ένδειξη "Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών".

Θεώρηση από ΣΕΠΕ

Από τις 11/5/2010 (ημερομηνία ΦΕΚ Ν.3846/2010) σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν.3846/2010, το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών δεν απαιτεί θεώρηση από την αρμόδια υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε., όπως προβλέπονταν μέχρι τώρα και πρέπει να διατηρείται από τον εργοδότη επί μια πενταετία από τη συμπλήρωσή του. Είναι ορθότερο πάντως, να τηρείται τουλάχιστον δέκα χρόνια, λόγω της δεκαετούς παραγραφής της ασφαλιστικής νομοθεσίας, σε περίπτωση ελέγχων του ΙΚΑ. Κατά τα λοιπά, το εν λόγω Βιβλίο διέπεται από τις οικείες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
Με την υποχρέωση τήρησης Βιβλίου Υπερωριών σε όλες τις επιχειρήσεις, δίνεται η δυνατότητα ορθότερης, πληρέστερης καταγραφής και ελέγχου από το Σ.ΕΠ.Ε. της υπερωριακής απασχόλησης όλων των εργαζομένων ενώ χωρίς την υποχρέωση θεώρησής του, μειώνεται η γραφειοκρατία.

Περιεχόμενο βιβλίου

Σύμφωνα με το  άρθρο 3 του NΔ 515/1970 στο ειδικό βιβλίο υπερωριών αναγράφονται σε ειδικές στήλες :
αα) η αιτία της υπερωριακή απασχόλησης,
ββ) οι τροποποιήσεις που επέφερε ο εργοδότης,  προσωρινώς, στις συνήθεις ώρες εργασίας,
γγ) το ονοματεπώνυμο και η ειδικότητα των μισθωτών ή ο αριθμός των απασχολουμένων μισθωτών κατ` ειδικότητα και τμήμα,
δδ) η ημερομηνία πραγματοποιήσεως της υπερβάσεως,
εε) η ώρα ενάρξεως και λήξεως της υπερβάσεως και
στστ)   σε  περίπτωση  αναπληρώσεως  απολεσθεισών ωρών, υπεύθυνος δήλωσις περί των απολεσθεισών ωρών και  περί  του  τρόπου  αναπληρώσεώς των.  Στο  ειδικό  βιβλίο  υπερωριών  απαιτείται και υπογραφή του μισθωτού  σε  ειδική  στήλη,  εφ`  όσον  αυτός  δεν   υπογράφει   στην εξοφλητική μισθολογική κατάσταση.
Το  ειδικό  βιβλίο  υπερωριών τίθεται, όποτε ζητηθεί, στη διάθεση των οργάνων της Επιθεωρήσεως  Εργασίας  και  των  οργάνων  των φορέων  Κοινωνικής Ασφαλίσεως.

Νίκος Παπαγιάννης, οικονομολόγος ΑΜΙΑ, επιστημονικός συνεργάτης Epsilon Net AE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου