Διαθέσιμα μέσω Διαδικτύου θα είναι σύντομα τα πολύτιμα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.
Πρόκειται για μια συλλογή περίπου 900 παπύρων και περγαμηνών, τουλάχιστον 2.000 ετών, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα παλαιότερα και πιο σπάνια θρησκευτικά κείμενα στον κόσμο και αποτελούν τμήμα της βιβλιοθήκης της εβραϊκής θρησκευτικής κοινότητας των Εσσαίων.
Θα γίνουν προσβάσιμα μέσα στο 2011, με την ολοκλήρωση του προγράμματος ηλεκτρονικής ψηφιοποίησης που εκπονεί η Google και η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ (IAA).
Η ιστορία των Χειρογράφων
Τα κείμενα, που είναι γραμμένα στην Εβραϊκή, την Αραμαϊκή και την Ελληνική γλώσσα, ανακαλύφθηκαν το 1947 από έναν βοσκό σε μια σπηλιά κοντά στο χωριό Κουμράν, στη νοτιοδυτική ακτή της Νεκράς Θάλασσας.
Μεταξύ άλλων κειμένων, τα Χειρόγραφα περιέχουν όλα τα βιβλία της εβραϊκής Βίβλου, εκτός από το βιβλίο Εσθήρ. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία της Βίβλου που διαβάζουμε σήμερα.
Τα Χειρόγραφα αποτελούν τα αρχαιότερα αντίγραφα της εβραϊκής Βίβλου και περιλαμβάνουν κείμενα από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 1ο μ.Χ.
Σήμερα φυλάσσονται στο Μουσείο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, σε σκοτεινά δωμάτια με ελεγχόμενη θερμοκρασία. Η πρόσβαση σε αυτά επιτρέπεται μόνο σε τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένους υπαλλήλους – το πολύ δύο κάθε φορά.
Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης
Η ψηφιοποίηση θα καταστήσει δυνατή την απεικόνιση ολόκληρης τη συλλογής των 900 κειμένων, που περιλαμβάνει περίπου 30.000 κομμάτια των Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας.
Σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί χάρη σε ένα νέο σύστημα που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία MegaVision, το οποίο θα επιτρέψει απεικόνιση με την υψηλότερη δυνατή ανάλυση και θα εξασφαλίσει τη διατήρηση των κειμένων για πολλές γενιές ακόμα.
Ο Σούκα Ντόρφμαν, διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί «ορόσημο στη σύνδεση της προόδου και του παρελθόντος. Καταφέραμε να διατηρήσουμε αυτό τον θησαυρό που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά όλων μας, έτσι ώστε το κοινό να έχει με ένα κλικ ελεύθερη πρόσβαση στην ιστορία. Είμαστε υπερήφανοι για το έργο, το οποίο θα προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του 20ου αιώνα».
Τα Χειρόγραφα θα συνοδεύονται από μετάφραση στην αγγλική γλώσσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου