Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Το κράτος γεννάει την διαφθορά ή η διαφθορά το κράτος;

Όταν και το σύστημα «Διαύγεια» που υποτίθεται ότι στήθηκε για να δίνει λογαριασμό στους φορολογούμενους πως ξοδεύει το κράτος τα λεφτά τους γίνεται σανίδα σωτηρίας για την συγκάλυψη την ανασφάλιστης εργασίας, τι σου μένει να πεις. Ότι στην Ελλάδα συμβαίνουν και τα δύο. Και το κράτος γεννάει διαφθορά. Και η διαφθορά σκαρφίζεται μηχανισμούς γέννησης και επέκτασης του κράτους.
Τρέχει τώρα ο υπουργός Εργασίας να συμμαζέψει τις μπαγαμποντιές που προκάλεσε και η «Διαύγεια». Βγάζει αποφάσεις που ανατρέπουν αυτά που έλεγαν οι «σοφοί» που πρότειναν και έχτισαν την «Διαύγεια».
Γιατί στην πράξη αποδείχθηκε ότι το ίδιο το σύστημα «κάρφωνε» τους ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία που υποτίθεται ότι είναι αιφνιδιαστικοί!!


Ανεβάζουν στην «Διαύγεια» τις δαπάνες των κρατικών ελεγκτών για τους ελέγχους που θα κάνουν στην τάδε περιφέρεια προκειμένου να βρουν ανασφάλιστες θέσεις εργασίας και άλλες πονηριές με τους εργαζόμενους.

Και τι βλέπεις ξαφνικά; Την επόμενη ημέρα απίθανη αύξηση των προσλήψεων στην συγκεκριμένη περιοχή!!

Όταν όμως περάσουν οι έλεγχοι τι διαπιστώνεις; Ξαφνικές παραιτήσεις ή απολύσεις!!

Κατάλαβαν αμέσως τι γίνεται τόσο οι ελεγκτές, όσο και οι υπηρεσίες όσο και οι επιτελείς του υπουργείου και αφού ξεκαρδίστηκαν στα γέλια και οι ίδιοι τα μαζεύουν τώρα με υπουργική απόφαση.

Παρ όλα αυτά το θέμα όμως δεν είναι οι εκάστοτε γελοιότητες που έχουν την μορφή «σωτήριων» μέτρων για τους φορολογούμενους και την πατρίδα.

Το θέμα είναι ότι το ελληνικό κράτος και οι πολιτικές για να το συντηρήσουν έχουν βαθιά διαφθορά μέσα τους γιατί η ίδια η κρατικίστικη πολιτική είναι από την ρίζα της άδικη, ύποπτη, εχθρική προς τον φορολογούμενο και «φιλική» προς την διαφθορά.

Από τα τελευταία αίσχη της πολιτικής αυτής είναι (όπως μήνες τώρα οι πάντες καταμαρτυρούν με χίλια δυο παραδείγματα) και ο ΕΝΦΙΑ.

Όταν συγκεκριμένοι σύμβουλοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, φοβούμενοι ότι δεν θα μαζευτούν τα τόσα δισ. ευρώ φόροι που προϋπολόγισαν (για να θρέψουν άλλο ένα χρόνο το κράτος), γιατί λεφτά δεν υπάρχουν, και αντιπροτείνουν «καπέλο» περί τα 2 δισ. ευρώ με χρεώσεις «απάτες» στον ΕΝΦΙΑ αφού από εκεί (λέει ο εγκέφαλός τους) θα τα μαζέψουν επειδή ο κοσμάκης φοβάται να μη χάσει το σπιτάκι του… τι άλλο θέλεις για να καταλάβεις πόσο απατεώνες είναι σύμβουλοι και κράτος.

Μα είναι δυνατόν να αναβαθμισθεί η φορολογική συνείδηση στον απλό πολίτη όταν βλέπει το κράτος τον κλέβει;

Είναι δυνατόν να απαιτηθεί φορολογική τάξη και πειθαρχία από τον επιχειρηματία όταν πριν από ένα χρόνο το κράτος αναγνωρίζει πως τα ντουβάρια του εργοστασίου και τα οικόπεδα του μαγαζιού δεν είναι ατομικά περιουσιακά στοιχεία και μετά από ένα χρόνο έρχεται ο ΕΝΦΙΑ και να του λέει τα αντίθετα;

Τίποτε απολύτως δεν βεβαιώνει ότι το ελληνικό κράτος είναι έντιμο και διασφαλίζει τα συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη.

Η «Διαύγεια», το σύστημα που υποτίθεται ότι εξασφαλίζει την αγαθή σχέση μεταξύ κράτους και φορολογούμενου, αποδείχθηκε παρωδία που οδηγούσε ακόμη και σε στημένες ελεγκτικές υποθέσεις με πλήρη κρατική κάλυψη.

Τι το απλούστερο.

Ο κρατικός ελεγκτής ενώ απαλλάσσεται πλέον από την παράνομη ειδοποίηση του ελεγχόμενου μπορεί, στην συνέχεια, να τον «γονατίσει» έχοντας ως επιχείρημα ότι καταστάσεις απασχόλησης του προσωπικού είναι ψεύτικες και έγιναν μετά την ανάρτηση στην «Διαύγεια» της προγραμματισμένης επίσκεψης στην συγκεκριμένη περιοχή!!

Άντε τώρα να βρεις ανάμεσα στους πονηρούς ελεγχόμενους και τον μονίμως «ηλίθιο» έντιμο επιχειρηματία που του είναι αδύνατον να πείσει τον ελεγκτή ότι δεν είχε δει στην «Διαύγεια» την προγραμματισμένη «αιφνιδιαστική» επίσκεψη και ότι οι προσλήψεις που έκανε είναι καθαρές και όχι «μαϊμού» για να καλύψουν ανασφάλιστη εργασία.

Πως μπορεί λοιπόν να συνεχίσει αυτή η οικονομία σε ένα κράτος που θα διαιωνίζεται η ίδια μαφιόζικη λογική με κανόνες τύπου «μαφία»;

Η απάντηση είναι ο εκσυγχρονισμός;

Έχουμε χορτάσει εκσυγχρονισμούς. Από την «Αλλαγή» του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τους εκσυγχρονισμούς του Σημίτη και την επανίδρυση του κράτους από τον νεώτερο Καραμανλή… Νισάφι πια.

Άρα τι μένει; Μόνο η μετωπική ρήξη με το κράτος μαφία.

Το κράτος πρέπει να σταματήσει να συμμετέχει (με τον σημερινό τρόπο) στην οικονομία. Και να παραδοθεί ο μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας του σε ιδιωτικά χέρια.

Έτσι μόνο θα αξιοποιήσουμε το ελληνικό επιχειρηματικό ταλέντο, τους έλληνες επιστήμονες και την, μοναδική, ελληνική ικανότητα σε ευελιξία και ευρηματικότητα, που προσφέρουν σε όλο τον πλανήτη Έλληνες μετανάστες. Ο (πολιτικός) φόβος για μια άλλης μορφής διαφθορά είναι (κατά την γνώμη μου) αντιμετωπίσιμος μπροστά στον έγκλημα να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το σημερινό βαθιά διαφθαρμένο κράτος-επιχειρηματία. Στο κάτω-κάτω δουλειά του κράτους είναι να εφαρμόζει τους νόμους του. Ας το κάνει επιτέλους.

george.kraloglou@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου