Κράτος εν κράτει παραμένουν κάποιοι επιχειρηματίες μεγάλων νυχτερινών κέντρων της Αθήνας, καθώς οι διαπιστωμένες παραβάσεις, ακόμα και η χωρίς άδεια λειτουργία, παραμένουν στην πράξη ατιμώρητες. Τι κι αν τα νυχτομάγαζα σφραγίζονται από τις αρμόδιες αρχές; Επειτα από λίγο ξανανοίγουν. Οι όποιες προθέσεις της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης μέχρι στιγμής αποδείχθηκαν κενό γράμμα, καθώς ακόμα και οι πιο σοβαρές προτάσεις έμειναν για χρόνια στα συρτάρια.
«Τίποτα δεν άλλαξε στο τοπίο των νυχτερινών κέντρων. Τα ελέγχουμε, σφραγίζουμε όσα δεν πληρούν τους όρους, αλλά αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν και θα υπάρχουν, εάν δεν αλλάξει η νομοθεσία και δεν καθοριστούν με ακρίβεια οι χρήσεις γης», επισημαίνει στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Αθήνας Ανδρέας Παπαδάκης και προσθέτει ότι «υπάρχει μαγαζί στην Ιερά Οδό που το έχουμε σφραγίσει 27 φορές! Και φυσικά, επαναλειτούργησε. Η τακτική είναι γνωστή. Οι επιχειρηματίες βάζουν μπροστά τον «αυτοφωράκια» και δεν εμφανίζεται ποτέ στα δικαστήρια ο υγειονομικός υπεύθυνος του κέντρου, οπότε διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος».
Ενα άλλο κέντρο διασκέδασης επί της Πειραιώς σφραγίστηκε επτά φορές μέσα σε ενάμιση μήνα! Επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης δεσμεύθηκαν ότι θα ερευνήσουν το θέμα και θα εκδώσουν σχετικό πόρισμα. Μία από τις ρίζες του κακού είναι η «γκρίζα ζώνη» της αδειοδότησης. Το σύστημα φαίνεται ότι ευνοεί τους παλαιούς ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων οι οποίοι είχαν ανοίξει τα μαγαζιά τους πριν από τουλάχιστον μία δεκαετία. «Για να χορηγήσουμε άδεια, χρειαζόμαστε μια σειρά εγγράφων, κυρίως εγκρίσεις από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Αν τα υπουργεία δώσουν το «πράσινο φως», εμείς είμαστε υποχρεωμένοι ως δήμος να εκδώσουμε την άδεια. Τώρα, το πώς κατάφεραν δυο-τρεις γνωστοί επιχειρηματίες να πάρουν την έγκριση για χώρους που κανονικά δεν θα έπρεπε να λειτουργούν, αυτό είναι ένα θέμα προς διερεύνηση», τονίζει ο κ. Παπαδάκης.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ενώ πριν από τρία χρόνια διεφάνη η πρόθεση από την πλευρά της πολιτείας να μπει «φρένο» στην ασυδοσία των μεγάλων κέντρων διασκέδασης, το παρ’ ολίγον νομοθέτημα ακόμη σέρνεται από υπουργείο σε υπουργείο. Ειδικότερα, το 2007 ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός με τον δήμαρχο Ν. Κακλαμάνη και τον τότε υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο είχαν συμφωνήσει σε μία σειρά μέτρων που δεν πρόφτασαν να γίνουν σχέδιο νόμου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέκρουσαν σε αντιρρήσεις συναρμοδίων υπουργών. Μεταξύ των προτάσεων ήταν να παραπέμπεται σε δίκη ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο υπεύθυνος λειτουργίας με παράλληλη επιβολή ποινικού προστίμου 5.000 ευρώ. Ακόμα, σε περίπτωση σφράγισης του καταστήματος να υποχρεώνονται ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ να διακόπτουν τις παροχές.
Διττός στόχος
Ενα τμήμα της πρότασης του 2007, την οποία είχε προσπαθήσει να προωθήσει ο κ. Παυλόπουλος φαίνεται ότι είναι πιθανό να υιοθετηθεί μερικώς τροποποιημένη από τη σημερινή κυβέρνηση. Στόχος της ρύθμισης, αφ’ ενός να απλουστεύσει τις διαδικασίες για την έκδοση άδειας λειτουργίας των καταστημάτων, ώστε να πριμοδοτηθεί η νέα επιχειρηματική δράση και αφ’ ετέρου να αυστηροποιηθεί το καθεστώς λογοδοσίας καλώντας την επιχείρηση να δηλώνει στον δήμο ποιος είναι ο υπεύθυνος λειτουργίας της, έτσι ώστε να καταργηθεί το σύστημα του «αυτοφωράκια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου