Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Δεν έχουν για φάρμακα αλλά συνεχίζουν να πληρώνουν τα "λαμόγια"...

Η ελληνική πελατειακή δημοκρατία είναι θλιβερή. Η χώρα συνεχίζει να κινείται στο κενό και η κυβέρνηση με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία συνεχίζουν να παίζουν τις «κουμπάρες» από τρόμο μήπως πειράξουν τη συνδικαλιστική και παρασιτική πελατεία που συνιστούν την ραχοκοκαλιά της εκλογικής τους βάσης.
Το Υπουργείο των Οικονομικών ανακοίνωσε χθες εικονικό οριακό πλεόνασμα και ο κ. Σταϊκούρας επιχαίρει γι’ αυτό.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού όμως ανήλθε σε 4.418 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,3% έναντι του Ιανουαρίου 2012.


α)Τα μειωμένα έσοδα αποδίδονται στα μειωμένα έσοδα από:

- το Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 161 εκατ. ευρώ,

- τους λοιπούς έμμεσους φόρους κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ. καπνού, κ.λ.π.), κατά 153 εκατ. ευρώ,
- τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατά 134 εκατ. ευρώ.

β)Αντίθετα, υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:

- το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, κατά 222 εκατ. ευρώ,
- τους φόρους περιουσίας, κατά 108 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4.259 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.051 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5.310 εκατ. ευρώ).

Τα δυο αυτά στοιχεία σημαίνουν πως η αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης (όπως π.χ. στο πετρέλαιο θέρμανσης) δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα έσοδα αλλά πλήττουν και την ζήτηση αυξάνοντας τον αριθμό των ανέργων του ιδιωτικού τομέα.

γ) Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 κατά 1.103 εκατ. ή σε ποσοστό 20,6%. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη εξοικονόμηση παρουσιάζεται στις πρωτογενείς δαπάνες, τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, κατά 912 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 18,8% αλλά και στους τόκους οι οποίοι μειώθηκαν κατά 218 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 47,7%.

Εκτός των οριζόντιων μειώσεων μισθών και συντάξεων, σημαντική συνεισφορά στη μείωση των δαπανών  έχει η στάση πληρωμών έναντι των ιδιωτών προμηθευτών και εργοληπτών και η καθυστέρηση της επιστροφής ΦΠΑ στους εξαγωγείς.

Όλα αυτά γιατί το πολιτικό σύστημα μετά  τρία χρόνια χρεοκοπίας διστάζει να μειώσει το δημόσιο τομέα των υποαπαχολούμενων και υποαμοιβόμενων πελατών του.

Με απλά λόγια, οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν πως το κράτος μέσω των φόρων λειτουργεί σαν μακρύ χέρι της παρασιτικής πελατοκρατίας σε βάρος των ιδιωτικών επιχειρήσεων που δεν έχουν βάλει ακόμη λουκέτο και των περιουσιών των ιδιωτών μέσω της υπερφορολόγησης.

Συνεχίζουν να πριονίζουν και το κλαδί που θα μπορούσε να στηρίξει ένα μικρότερο κράτος μέχρι να βρεθούν στο έδαφος. Παρά τις διαπομπεύσεις χρεοφειλετών η στάση πληρωμών λόγω αδυναμίας ή πεποίθησης αποκτά μαζικές διαστάσεις.

Η σύνθεση της πελατοκρατίας...

Πριν τα τρια χρόνια της χρεοκοπίας προηγήθηκε η πενταετία Καραμανλή όπου το δημόσιο γέμισε με εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις ημετέρων, οι περισσότερες των οποίων έγιναν χωρίς καν το πρόσχημα του ΑΣΕΠ χάρη στη προσθήκη της παραμέτρου της  προσωπικής συνέντευξης του Προκόπη Παυλόπουλου.

Σχετικό ρεπορτάζ των Νέων την εβδομάδα που πέρασε ανέβαζε τις προσλήψεις στο δημόσιο μεταξύ 2004-2009 σε 865.000. Βλέπε:Ποιος χρεοκόπησε τη χώρα...

Το πολιτικό μας σύστημα είναι αιχμάλωτο του πελατειακού κράτους που δεν τολμά ούτε τους επίορκους να απολύσει. Επίορκοι είναι όσοι έχουν αποδεδειγμένα κατηγορηθεί για εκβιασμούς και δωροληψία. Τουτέστιν, ούτε τα «λαμόγια» δεν μπορούν να απολύσουν.

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα τα πειθαρχικά που υποτίθεται πως πρέπει να καταδικάσουν τους επίορκους λειτουργούν με δημόσιους υπαλλήλους και συγκαλύπτουν τις απάτες. Οι Υπουργοί καθυστερούν επίτηδες τη συγκρότηση πειθαρχικών επειδή πολιτεύονται με πελατειακά κριτήρια.

Ο σκληρός πυρήνας της διαφθοράς και του παρασιτισμού του πελατειακού κράτους συγκροτείται γύρω από τα συνδικάτα του δημοσίου, τα οποία μετά το νόμο Παπανδρέου λειτουργούν ως παρακράτος εν κράτει. Μειοψηφικές ηγεσίες κρατούν αιχμαλώτους χιλιάδες εργαζόμενους και μέσω αυτών ολόκληρη της κοινωνία, οδηγώντας τη χώρα στο τρίτο κόσμο.


Πηγή:www.capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου