Η πρόσφατη είσοδος του Ρώσου μεγιστάνα Ντιμίτρι Ριμπόλοβλεφ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και οι συνεχείς επαφές που έχουν οι κυβερνήσεις Ρωσίας και Κύπρου τα τελευταία χρόνια για διμερή φορολογικά και επενδυτικά θέματα, έχουν κάνει πολλούς διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι «Ο Πούτιν θέλει να κάνει την Κύπρο Μπαχάμες».
Η συζήτηση αυτή το τελευταίο διάστημα φούντωσε και για έναν άλλο σημαντικό για την Ελλάδα λόγο, εκτός της εισόδου του Ντιμίτρι Ριμπόλοβλεφ, στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου. Τη φήμη και την πραγματικότητα, ότι οι περισσότεροι Έλληνες καταθέτες πήγαν τα λεφτά τους σε Κυπριακές τράπεζες, όταν φοβούμενοι την Ελληνική χρεωκοπία αλλά και την φορολόγηση τους, τα απέσυραν άρον – άρον.
Μετά από αυτό επανήλθαν στην Κυπριακή επικαιρότητα άρθρα με τον παρακάτω προσανατολισμό. «Το μέλλον της Κύπρου δεν είναι πια ο τουρισμός κι είναι καιρός πια κάποιοι να ανοίξουν τα μάτια τους και τους ορίζοντές τους», σημειώνουν αρθρογράφοι και αναλυτές. Το μέλλον της Κύπρου είναι να καταστεί ένα καθεστώς ελκυστικού προορισμού προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, καθεστώς από το οποίο επωφελούνται οι τράπεζες, οι δικηγόροι, οι λογιστές, οι fiduciary services και γενικώς η οικονομία.
Ήδη, η Κύπρος έχει αποδείξει για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, ότι είναι ένα ευυπόληπτο κέντρο παροχής υπηρεσιών για ξένους επενδυτές. Πολλές εταιρείες ιδρύουν τη βάση τους στο νησί μας για τις δραστηριότητες χρηματοδότησης και εκμετάλλευσης ακίνητων περιουσιών πνευματικής ιδιοκτησίας, εμπορικών συναλλαγών, ναυτιλίας και διαχείρισης σκαφών.
Η Κύπρος θεωρείται σήμερα είναι πολύ καλό TAX Incentive Center, κυρίως λόγω του χαμηλού φορολογικού συντελεστή της, μόνο 10% και λόγω της συμφωνιών αποφυγής διπλή φορολογίας με ξένες χώρες. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, μαζί βέβαια, με πολλά άλλα, της προσδίδουν πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα.
Πολλά ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος κατά την επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κύπρο στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2010. Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται η Οδηγία που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τέθηκε σε ισχύ από τις 29 Μαρτίου 2010, σύμφωνα με την οποία Κύπρος έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο χωρών, που χαρακτηρίζονται ως «υπεράκτιες ζώνες» με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς». Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που εισήχθη το 2003, το άνοιγμα λογαριασμών τραπεζικής ανταπόκρισης από ρωσικές τράπεζες με τράπεζες που λειτουργούν σε «υπεράκτιες ζώνες», υπόκειται σε διάφορους όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς.
Η αφαίρεση της Κύπρου από τον κατάλογο χαρακτηρίζεται ως μια θετική εξέλιξη και ενισχύει τη φήμη και υπόληψη της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου. Ακόμη, είναι μια εμφανής απόδειξη των στενών δεσμών συνεργασίας μεταξύ των δύο Κεντρικών Τραπεζών στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου