Για τρίτη φορά, στην 22ετή ιστορία του θεσμού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε χθες να απονείμει το φετινό Βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης σ' έναν ακόμη Κουβανό αντικαθεστωτικό, τον 48χρονο ψυχολόγο, δημοσιογράφο και με 23 απεργίες πείνας στο «ενεργητικό» του, Γκιγέρμο Φαρίνας. Είχε προηγηθεί η απονομή του βραβείου στις «Κυρίες με τα Λευκά» από την Κούβα το 2005 και στον Κουβανό Οσβάλντο Παγιά Σαρντίνας το 2002.Η απόφαση για τη βράβευσή του ελήφθη από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου και ο πρόεδρος του Σώματος, Γέζι Μπούζεκ, δήλωσε πως ο Γκιγέρμο Φαρίνας απέδειξε ότι είναι έτοιμος να θυσιάσει την ίδια την υγεία και τη ζωή του ακόμα για να φέρει την αλλαγή στην Κούβα.
Οι υποστηρικτές
Την υποψηφιότητα του Φαρίνας, είχαν στηρίξει οι Ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών και των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών και 92 μεμονωμένοι ευρωβουλευτές, οι οποίοι τον χαρακτήρισαν σύμβολο στη μάχη κατά των πολιτικών διώξεων.
Το αξίας 50.000 ευρώ βραβείο θα προσκληθεί να παραλάβει ο ίδιος σε πανηγυρική τελετή που θα γίνει, όπως κάθε χρόνο, στις 15 Δεκεμβρίου 2010, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Πιστός στην παθητική αντίσταση ο Φαρίνας, έχει περάσει συνολικά ενδεκάμισι χρόνια από τη ζωή του στη φυλακή, επιλέγοντας την απεργία πείνας ως βασικό μέσο κινητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, για το συμβαίνει στην πατρίδα του.
Το 1989 παραιτήθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, δημιούργησε ένα ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο, το Cubanacan Press, μέσω του οποίου ενημέρωνε τον «έξω κόσμο» για την τύχη των πολιτικών κρατουμένων στην Κούβα και το 2006 βραβεύτηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, για την απεργία πείνας, στην οποία κατήλθε διαμαρτυρόμενος για τη λογοκρισία στο Ιντερνετ.
Απεργία 135 ημερών
Την πλέον πρόσφατη απεργία πείνας, που διήρκεσε 135 ημέρες, ο Φαρίνας τη σταμάτησε στις 8 Ιουλίου 2010, όταν η Αβάνα ανακοίνωσε ότι, ύστερα από τη μεσολάβηση και της Εκκλησίας, προχωρά στην απελευθέρωση 52 πολιτικών κρατουμένων στην Κούβα.
Ο ίδιος έφθασε ένα βήμα πριν το θάνατο, στις 24 Φεβρουαρίου 2010, πραγματοποιώντας απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για το θάνατο του πολιτικού κρατούμενου Ορλάντο Ζαπάτα Ταμάγιο που απεβίωσε ύστερα από τρίμηνη απεργία πείνας.
sisour@orange.fr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου